Muy rico

Ei ny uke er straks igang… Vi ser fram til nye spennende oppgaver! Uka har gått forbi rimelig fort. Jeg ble sjuk i starten av uka og hangla rundt med tungt hode og vond hals helt til fredag. Nå er jeg i fin form igjen heldigvis! Kanskje kuldesjokket ble for stort… Det er kaldt her, ihvertfall når man står i ro mesteparten av dagen. Husa er lite isolerte og det er kaldere inne enn ute. Vi sniker oss ut i sola (om det er noen) i pausene våre og det er godt å bli varm innenifra. Vi har starta en ny tradisjon som går i å spise chilensk godteri i matpausen: små runde kjekspinner fylt med hapå-sjokolade. Mmmm! Chilenere er glad i søtsaker..

Vi har sett mange spennende dyr iløpet av uka. Mange av dem har jeg aldri sett før, andre er kjente – på avstand vel å merke. I begynnelsen av studiet tenkte jeg ofte på at jeg hadde lyst til å bli bedre kjent med reptilmedisin og –atferd, og jeg tenker det samme nå. Reptiler er interessante dyr – og veldig pene! Mye av både torsdag og fredag gikk med til å undersøke øgler, iguaner og skilpadder. En av øglene hadde lungebetennelse (ble bekreftet ved røntgen), ellers var det for det meste rutineundersøkelse. Først lærte vi oss å håndtere reptilene. Ulike arter har ulike egenskaper og krever ulik håndtering.

Iguanen var kanskje den vanskeligste å få kontroll på ettersom den var lite interessert i å stifte bekjentskaper med oss. Når man stakk hånda forsiktig ned i boksen snudde den seg raskt og lagte en veselyd samtidig som den ga deg et ondt blikk… Vi hadde flere øgler inne med blå tunge – veldig fine øgler som er populære kjæledyr her. De har et roligere gemytt enn iguanene.

 

 

 

 

 

 

Fredag fikk vi opplæring i skilpaddeanatomi for dummies. Deretter fikk 3 timer med praktisk trening ettersom vi hadde 9 skilpadder inne fra dyrehagen. De fleste av de er levert inn av mennesker som ikke vil ha de lenger etter at de har blitt mer aggressive å håndtere. Man må være forsiktig med fingrene når man holder på med skilpadder…! Klørne er lange og vi måtte skifte hansker ofte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har også fått behandle mindre eksotiske dyr – det er særlig mange hunder inne på klinikken. Kasuset jeg har tenkt å nevne – som også er det verste – er en schæferhund som kommer inn med en 30 x 10 cm stor hudnekrose bak på ryggen. Epidermis og dermis med alt underhudsfett er dødt og lukter død og fordervelse. Når huden fjernes kan man utrolig nok se rett ned på muskellagene i buken. På den ene siden kan man til og med se en ryggvirvel som stikker ut. Lite pent… Tross i hvordan det ser ut har denne typen skader god prognose. Man benytter en våt-tørr bandasje over muskellagene – våt innerst, tørr ytterst. Bandasjen skiftes ofte og når granulasjonsvev vokser inn over musklene kan man etterhvert fjerne bandasjen. Hele prosessen tar lang tid, men huden vil bli bra igjen!

Foruten hunder og reptiler har vi sett en del fugler. Anna ”tycker om fåglar” og har lyst å fordype seg mer i fuglemedisin. Ja hvorfor ikke? Det er fint å ha fått en repetisjon i fugleanatomi!

Jeg begynner å bli god til å kjøre på motorvei nå selv om folk kjører som idioter rundt meg. Alt har selvfølgelig ikke gått helt smertefritt! Torsdag glemte jeg å skru av lysene om morgenen og da vi skulle dra hjem var selvfølgelig batteriet flatt. Det tok ikke mer enn 5 minutter før vi hadde 6 personer stående over frontpanseret på bilen og vi hadde ikke mindre enn 3 par startkabler på vei ut av posene sine. Men hvor er batteriet? Ihvertfall ikke foran? Etter masse kløing i hodet og iherdig snakking på spansk finner en av karene ut at batteriet er under pasasjersetet foran i bilen. Merkelig plass å plassere et batteri spør du meg.. Med de to hovedveterinærene på klinikken i spissen får «vi» batteriet og bilen i gang igjen og vi er endelig på vei hjem..

Fredag kveld var vi invitert ut på restaurant sammen med Karinas mamma og hennes kjæreste. Restauranten var en typisk Chilensk restaurant hvor de hadde scene i midten. Vi hadde reservert bord og satt rett ved scenen hvor de sang og spilte Chilenske sanger og dansa folkedans fra ulike deler av landet. Innimellom inviterte danserne opp folk til å danse med dem – mamman til Karina var oppe en gang, deretter prøvde hun å få meg og Anna til å bli invitert opp de andre gangene.. Vi slapp heldigvis unna… Etterhvert kunne alle danse og vi var oppom dansegulvet flere ganger alle sammen. Gøy! Maten var også god, jeg og Karina fikk spesialbestilt vegetar med masse grønnsaker og varme sjaminjonger. De andre hadde et berg av kjøtt å meske seg med. Pisco sour hørte også med (Chilensk drikk med masse alkohol).

Lørdag morgen ble vi piska opp av senga tidlig og sendt avgårde til Valparaiso – en «liten» by ut mot kysten. Efi og Mario (Karinas mamma + kjæreste) hadde heldigvis vært smarte og pakka ned termos med kaffe og kjeks med sjokolade på som ble godt mottatt vel framme. Valparaiso hadde desverre bestemt seg for å være vrang og bydde på tåke hele dagen. Kaldt var det også, så vi måtte investere i ullsokker hele gjengen (mine har lama på!!). Vi kjørte små, svingete veier oppetter fjellsidene med fargerike hus som står på pinner. Alle hadde visst overlevd det store jordskjelvet i fjor, et under! Vi vandret rundt i Valparaiso og så på alle veggmaleriene og all grafittien som byen er kjent for. Deretter spiste vi lunsj på en backpacker-kafe som minte meg overraskende mye om kjøkkenet mitt (veggene stappfulle av ting, bilder og hilsener) før vi endte opp på en irsk pub hvor vi smakte på lokalt øl. I dag har vært en roligere dag tilbrakt med Karinas venner fra videregående. Litt etter litt snakka alle mer eller mindre engelsk, vi spiste masse mat og oliven og pickles og drakk rødvin.

 

 

 

 

 

 

 

Ny dag i morgen, og tirsdag er det tid for å ta inn den største pytonslangen i dyrehagen til årets undersøkelse. Den er bare 5 meter lang… Jeg tar med kamera!

Reklamer

5 responses to “Muy rico

 1. Malin, min dyreekspert over alle (..som eg kjenner)!

  Svar meg på dette spørsmålet, som eg har lurt på heilt sidan eitt mindre behageleg syn på aquariumet i Bergen for mange herrens (..øh..ungpikens..) år sidan:

  Kva er dei to tarmane på kvar side av iguanen sin hale? Dei som vrenger seg i blant..

  Dersom du ikkje veit kva eg meiner skal du få videobevis!

  Din alles kjære, saknar deg så mykje, sjåast i finnmark, sjølv om eg no er i bergen, og har det glimrande her, berre kom innom, mari!

  • Mari!
   Haha, du har vist meg den videoen… Jeg kan fortelle deg nå at hannreptilene har to stk peniser! De ligger rett bak kloakken… 🙂 Nå vet du!
   Jeg er lei for at jeg ikke klarte å komme nordover på besøk før du flytta.. kommer plutselig til Bergen! Togturen er jo ikke så lang 🙂 Fint å høre at du har det bra, men kanskje med litt Finnmarkssavn….? Stor klem!

 2. MALIN! =D Du gjør så masse kult! Hvis eg ikke va meg så ville eg vært deg! ;D

 3. Takktakktakk! Endeleg, no kan livet mitt gå vidare..
  Eller…to penisar…hm…mange nye spørsmål melder seg..;b
  Me skal reise til Finnmark saman, og du skal få komme til Bergen.
  Tenkte å kjøpe meg båt faktisk!
  Fiskebåt;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s